Prodej zděděného družst.bytu

Prodej zděděného družst.bytu

Daň z příjmů

Založeno: 27. 1. 2012
Počet příspěvků: 1
Zařazení: Daň z příjmů
Nejnovější příspěvek: 24. 2. 2012 17:37
Dobrý den, v roce 2010 jsem zdědila členský podíl v byt.družstvu, který jsem v roce 2011 prodala. V bytě jsem nebydlela.Teď budu přiznávat za rok 2011. Dotaz zní: prodala jsem za 1,9 mil. Můžu si snížit základ daně o cenu pořízení (částku, která je uvedena jako cena tohoto podílu v usnesení o dědictví)? V tomto případě je tam 1,5 mil. To znamená, budu daň z příjmu počítat ze základu 400 tisíc? Nebo se to na dědění nevztahuje a musím danit celou prodejní cenu? Moc děkuji za radu.

Příspěvky v diskusi Prodej zděděného ...
Přidat příspěvek
Zdanění příjmu z prodeje členského podílu v bytovém družstvu
Autor: Jan Bürger
vloženo: 24. 2. 2012 17:37:10
Příjmy z převodu členských práv a povinností k družstvu jsou ve smyslu ustanovení § 10 odst. 1 písm. c) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v platném znění považovány za ostatní příjmy, které podléhají dani z příjmů fyzických osob, pokud nejsou od daně osvobozeny dle ustanovení § 4 téhož zákona. Ustanovení § 4 zákona o daních z příjmů umožní osvobodit příjmy z prodeje členských práv družstva buď za předpokladu, že doba mezi nabytím a převodem členských práv družstva přesáhne 5 let anebo za předpokladu, že získané prostředky plynoucí z prodeje členských práv v družstvu použije poplatník na uspokojení vlastní bytové potřeby nejpozději do jednoho roku po roce, v jehož průběhu mu plynuly příjmy z prodeje členského práva v družstvu. Pokud poplatník realizuje ostatní příjem z převodu členských práv a povinností k družstvu dle ustanovení § 10 zákona o daních z příjmů, který není osvobozen od daně z příjmů fyzických osob ve smyslu výše uvedeného, vstupuje tento příjem obecně do dílčího základu daně z ostatních příjmů. Dílčí základ daně se stanoví jako rozdíl mezi obdrženými příjmy a výdaji prokazatelně vynaloženými na jejich dosažení. U příjmů z převodu členských práv a povinností k družstvu se za výdaj na dosažení tohoto příjmu považuje i nabývací cena podílu dle příslušných ustanovení zákona o daních z příjmů. V případě nabytí podílu zděděním nebo darováním definuje zákon o daních z příjmů nabývací cenu podílu na družstvu jako cenu po zákona o oceňování ke dni nabytí tohoto podílu (tj. ke dni úmrtí zůstavitele) dle usnesení o dědickém řízení. Daň z příjmů budete tedy počítat pouze z rozdílu mezi nabývací a prodejní cenou podílu ve výši 400 tisíc Kč.

Garantované odpovědi

Zůstal Váš dotaz bez odpovědi?

Otázky a odpovědi online

Pořiďte si službu Otázky a odpovědi online, kde Vám odpověď na dotaz garantují přední odborníci, a to v maximální lhůtě 10 dnů.

Více informací o službě naleznete zde>>>

Podobné dokumenty