Odpočet úroků z hypotéku ze základu daně z příjmů FO

Odpočet úroků z hypotéku ze základu daně z příjmů FO

Daň z příjmů

Založeno: 31. 1. 2012
Počet příspěvků: 1
Zařazení: Daň z příjmů
Nejnovější příspěvek: 28. 2. 2012 18:22
Dobrý den, mám u banky smlouvu o hypotečním úvěru. Úvěr jsem si bral na pořízení bytu A a tímto jsem také ručil. Byt jsem ale po cca roce prodal z důvodu stěhování a nutnosti "očistit" byt od zástavních práv pro kupujícího bytu. Z prodejní ceny bytu A jsem následně financoval nákup družstevního bytu (B). Jako změna zástavy posloužila úplně jiná nemovitost, tudíž v hypoteční smlouvě nový byt B nijak nefiguruje. Finanční úřad nyní odmítá uznat možnost odpočtu úroků z hypotéky, jelikož ta byla vzata na byt A, jehož už nejsem vlastníkem, nicméně úvěr stále platím a z prodeje bytu A jsem financoval moji novou bytovou potřebu (byt B). FÚ se odvolává na nutnost spojitosti mezi nemovitostí figurující na hypoteční smlouvě (byt A) a jejím vlastnictvím z mé strany. Tuto podmínku jsem ovšem v zákoně č. 586/1992 Sb. § 15 ani v pokyn č. D - 300 k tomuto zákonu nenašel. Chci se Vás tedy zeptat, jaký je správný výklad, resp. mám nárok na odpočet úroků ze základu daně z příjmů či nikoli. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem. David Konupčík

Příspěvky v diskusi Odpočet úroků z hypotéku ze ...
Přidat příspěvek
Odpočet úroků
Autor: Jan Bürger
vloženo: 28. 2. 2012 18:22:51
Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v platném znění definuje podmínky pro uplatnění úroků jako nezdanitelné části základu daně v ustanovení § 15. Domnívám se, že v uvedeném případě základní podmínky tak, jak je definuje ustanovení § 15 zákona o daních z příjmů, splněny nejsou, neboť se nejedná o úroky z hypotečního úvěru použitého na financování bytové potřeby, která je (i) jednak ve vlastnictví poplatníka a kterou (ii) v uvedeném případě poplatník využívá k trvalému bydlení. Bylo tomu tak pravděpodobně až do okamžiku prodeje bytu A, na jehož financování byl úvěr původně čerpán a použit. Následně však došlo k prodeji bytu A a získané finanční prostředky byly použity na nákup členského podílu v bytovém družstvu. Aby byly naplněny podmínky pro uplatnění úroků jako nezdanitelné části základu daně, mělo dojít k umoření hypotečního úvěru na byt A a čerpání nového hypotečního úvěru na úhradu za převod členských práv v družstvu či po dohodě s příslušnou finanční institucí k určitému způsobu refinancování.

Garantované odpovědi

Zůstal Váš dotaz bez odpovědi?

Otázky a odpovědi online

Pořiďte si službu Otázky a odpovědi online, kde Vám odpověď na dotaz garantují přední odborníci, a to v maximální lhůtě 10 dnů.

Více informací o službě naleznete zde>>>

Podobné dokumenty