Daň z příjmů
Založeno: 31. 1. 2012
Počet příspěvků: 1
Nejnovější příspěvek:
28. 2. 2012 18:22
Dobrý den, mám u banky smlouvu o hypotečním úvěru. Úvěr jsem si bral na pořízení bytu A a tímto jsem také ručil. Byt jsem ale po cca roce prodal z důvodu stěhování a nutnosti "očistit" byt od zástavních práv pro kupujícího bytu. Z prodejní ceny bytu A jsem následně financoval nákup družstevního bytu (B). Jako změna zástavy posloužila úplně jiná nemovitost, tudíž v hypoteční smlouvě nový byt B nijak nefiguruje. Finanční úřad nyní odmítá uznat možnost odpočtu úroků z hypotéky, jelikož ta byla vzata na byt A, jehož už nejsem vlastníkem, nicméně úvěr stále platím a z prodeje bytu A jsem financoval moji novou bytovou potřebu (byt B). FÚ se odvolává na nutnost spojitosti mezi nemovitostí figurující na hypoteční smlouvě (byt A) a jejím vlastnictvím z mé strany. Tuto podmínku jsem ovšem v zákoně č. 586/1992 Sb. § 15 ani v pokyn č. D - 300 k tomuto zákonu nenašel. Chci se Vás tedy zeptat, jaký je správný výklad, resp. mám nárok na odpočet úroků ze základu daně z příjmů či nikoli. Předem Vám děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem. David Konupčík
[nahoru]