Sociální a zdravotní pojištění

Sociální a zdravotní pojištění

Daň z příjmů

Založeno: 27. 2. 2009
Počet příspěvků: 9
Zařazení: Daň z příjmů
Nejnovější příspěvek: 6. 3. 2009 19:38
Dobrý den, právě bádám nad tiskopisem DP a není mi jasné, kam mám napsat částky zaplaceného SP+ZP za rok 2008, aby mi to zvýšilo základ daně (jedná se o OSVČ vedoucí daňovou evidenci). Pokud bych je dala do tabulky E, tak mi to sice zvýší základ daně, ale započítají se mi i do hodnot pro přehledy SP+ZP, takže z nich znovu ještě zaplatím sociální a zdravotní pojištění... To asi nebude správně, že? Může mi prosím někdo poradit? Děkuji.

Příspěvky v diskusi Sociální a zdravotní ...
Přidat příspěvek
Re: Sociální a zdravotní pojištění
Autor: sv.
vloženo: 27. 2. 2009 11:53:44
Platby SP+ZP za rok 2008 se do DP nedávají....nezdanitelný výdaj pro OSVČ.pokud máte na mysli přeplatky z roku 2007,které jste obdržela v r.2008..tak ty na ř.105 /z tab.E/...musí také být započteny do vym.základů pro soc.a zdrav.poj.Nebo ji započítejte přímo do svých příjmů,ale raději bych to řešila tím ř.105...at je vidět,že je tam máte...prý se to bude hodně hlídat...na FU.
Re: Re: Sociální a zdravotní pojištění
Autor: Jana Divišová
vloženo: 27. 2. 2009 15:56:15
Děkuji, ale pořád mi není jasné, jak v tom daňovém přiznání dostanu celkovou částku ke zdanění, jakousi obdobu \"superhrubé mzdy\" u zaměstnanců. Nebo se u OSVČ před zdaněním nepřipočítává k základu daně částka zaplaceného SP a ZP ze celý rok? To už je řešeno v účetnictví tím, že pojištění se účtuje jako nezdanitelný výdaj? Nějak v tomu plavu, co?
Re: Re: Re: Sociální a zdravotní pojištění
Autor: kačka
vloženo: 27. 2. 2009 16:35:27
je to od r. 2008 výdaj nesnižující základ daně, takže opravdu nee...
Re: Re: Re: Re: Sociální a zdravotní pojištění
Autor: monča
vloženo: 28. 2. 2009 09:38:25
navazuji na váš dotaz, jak to bude s přeplatky za rok 2008?
Re: Re: Re: Re: Re: Sociální a zdravotní pojištění
Autor: sv
vloženo: 28. 2. 2009 10:49:45
Tak jako všechny platby na SP+ZP....vůbec se nebudou zhohledňovat..je to nedanový výdaj...
Re: Re: Re: Sociální a zdravotní pojištění
Autor: sv.
vloženo: 28. 2. 2009 10:52:28
Ano na vaše výdaje to nemá vůbec vliv.Jen vedete v evidenci zaplacené zálohy,aby jste potom mohla podat přehledy a případně doplatila,nebo vám bylo vráceno ze sociálky a zdravotní poj.Ale to až v roce 2009.
Re: Re: Re: Re: Sociální a zdravotní pojištění
Autor: paja
vloženo: 6. 3. 2009 19:38:22
nemám bank. účet a platím zálohy na sp a zp poštovní poukázkou je poštovné v tomto případě daňovým nebo nedaňovým výdajem?? děkuji
Autor: xx
vloženo: 27. 2. 2009 23:06:57
Nikam, od r. 2008 zálohy na SP a ZP nejsopu daňově uznatelné.
Autor: Helena
vloženo: 28. 2. 2009 07:09:05
U OSVČ si základ daně o soc. a zdrav. pojištění základa daně nezvyšuje. V daňové evidenci sice o tom máte zápisy v peněžním deníku, ale jako výdaje nedaňové. V daňovém přiznání si s tím vůbec nelámejte hlavu, tam se pojistné vůbec nevyplňuje. Je to pouze v případě závislé činnostiv § 6, kdy počítáme se superhrubou mzdou, což je hrubá mzda zaměstnance + odvedené soc. a zdrav. poj. zaměstnavatele.