Uplatnění odpočtu daně na děti

Daň z příjmů

Autor:

martina

Založeno: 3. 12. 2009
Počet příspěvků: 12
Zařazení: Daň z příjmů
Nejnovější příspěvek: 18. 3. 2011 22:36
Jsem rozvedená , jsem v pracovním poměru a uplatňuji daňový odečet na 2 děti, které žijí se mnou ve společné domácnosti i s mým přítelem. Od ledna nastupuji na mateřskou dovolenou, nemohu uplatnit daňový odečet na děti. Může uplatnit přítel tento daňový odečet ze své mzdy u zaměstnavatele na mé dvě děti. Žijeme všichni ve společné domácnosti, ale mám s dcerami jiné trvalé bydliště jako přítel. Otec dětí má jiné trvalé bydliště než já s dětmi.

Příspěvky v diskusi Uplatnění odpočtu daně na ...
Přidat příspěvek
RE: Uplatnění odpočtu daně na děti
Autor: h.
vloženo: 6. 12. 2009 09:24:03
Nemůže. Lze uplatnit pouze na dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit.
RE:
Autor: Sabina
vloženo: 30. 12. 2009 10:46:55
Dobrý den, jsem v rozvodovém řízení a nastoupila jsem do práce na částečný úvazek. Můj manžel pořád uplatňuje odpočet na naše dvě děti, ikdyž děti jsou svěřeny do péče před i po rozvodu mě jako matce. Chci se zeptat, jestli je možné nějakým jiným způsobem, než domluvou s ním, aby si ďaňové zvýhodnění zrušil a já si ho mohla uplatňovat na sebe. Zdá se mi dost nereálná, že stát mu dá slevu na dani na děti 1700,- a on platí alimenty jen 2000,-. Moc děkuji za odpově´d Sabina
Odpověď Sabině
Autor: Danuška
vloženo: 10. 2. 2010 21:03:16
Pokud manžel nežije s dětmi ve společné domácnosti nemá nárok na slevu na dani na děti. Doporučuji Vám obrátit se na účetní zaměstnavatele Vašeho manžela a tuto skutečnost tam nahlásit. Nejlépe písemně. Slevu na děti uplatňuje neoprávněně. Důležitá je ta společná domácnost. Nahlaste svému zaměstnavateli, že chcete uplatňovat slevu.
Spolecnezdaneni
Autor: Zdena
vloženo: 1. 1. 2010 21:25:44
Dobry den,ziju s pritelem 12let ve spolecne domacnosti mame 2 deti,jsem na MD.Kdyz zadam o pridavky dokladame spolecne prijmy.Chtela bych se zeptat jestli si muzeme udelat spolecne zdaneni,i kdyz nejsme manzele.Kdyby jsme se vzali do brezna jestli by si na me mohl udelat pritel odecet za rok 2009.Dekuji za odpoved.
Odpověď Zdeně
vloženo: 10. 2. 2010 21:07:17
Společné zdanění je od roku 2009 zrušeno. Slevu na dani si na Vás přítel uplatnit nemůže, protože je to sleva pouze na manželku.
dodatek -odpověď Zdeně
vloženo: 10. 2. 2010 21:12:28
Pokud se letos vezmete může si na Vás manžel uplatnit slevu až v daňovém přiznání za rok 2010 a jen za měsíce, kdy už jste byli manželé. Pro rok 2009 bohužel. Nebyli jste ještě manželé.
odpočet na děti
Autor: Světlana
vloženo: 13. 3. 2010 14:36:08
Dobrý den, v roce 2009 jsem byla dlouhodobě nemocná (od 4.3. do konce roku), u zaměstnavatele jsem vedena jako osoba, která má odpočet na 2 děti, ale ted jsem bohužel zjistila, že jsem si díky dlouhodobé neschopnosti nevydělala pozřebných 48.000 Kč a tudíž nemohu za měsíce duben až prosinec uplatnit odpočet na 2 děti. Může si na ty tyto měsíce uplatnit odpočet manžel-podnikatel v ročním zúčtování? Zaměstnavatel mi ale jako potvrzení vydal daň. přiznání, kde je uvedena částka výdělku za první tři měsíce,ale období odpočtu celý rok 2009, i když jsem ho nemohkla uplatnit.Co mám přiložit jako doklad o nečerpání odpočtu na 2 děti za duben-prosinec pro finanční úřad, aby tyto odpočty mohl uplatnit manžel? Děkuji za odpověď
uplatnění daňového zvýhodnění na dítě
Autor: Martina
vloženo: 16. 3. 2010 18:58:37
Dobrý den, můj syn byl před 2 lety soudem svěřen do péče otce, vzhledem k výběru střední školy, která je v místě bydliště jeho otce. Do té doby byl v mé péči. Ke mně dojíždí každý týden na víkendy. Platím alimenty, dávám týdně synovi kapesné.Dosud jsem slevu na dani uplatňovala ja, manžel ji neuplatňuje, jsme tak domluveni. Dnes mi moje účetní řekla, že na uplatňování slevy nemám nárok. Má ho prý bývalý manžel, který má syna v péči. Zjistila to náhodou..Je to možné takto, třeba i po písemném souhlasu mého bývalého muže ponechat?
Odpočet na děti
Autor: Veronika
vloženo: 7. 4. 2010 07:12:56
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s odpočtem na děti: druh družka, žijí ve společné domácnosti ale druh má trvalé bydliště stále u rodičů. Může si druh uplatnit slevu na narozená dvoujčátka, která jsou jeho vlastní? Je potřeba si kvůli tomu měnit trvalé bydliště? Děkuji
Daňový bonus na dítě
Autor: Natalia
vloženo: 7. 4. 2010 13:55:49
Dobry den. Jsem vdana, cekame druhé spolecne dite a vychovavame meho syna z prvniho manzelstvi. Před materskou dovolenou jsem ja uplatnovala ulevu na danich na syna z 1. manzelstvi. Může uplatnit muj manzel tento daňový odečet ze své mzdy u zaměstnavatele na mého syna, když zijeme vsichni ve spolecne domacnosti behem me rodicovske dovolene?
RE: Daňový bonus na dítě
Autor: Petra
vloženo: 1. 1. 2011 18:05:07
Dobrý den, já jsem teď v úplně stejné situaci. Vzali jsme se minulý měsíc a manžel už má mého syna v daních. :-) Určitě to jde, jen myslím, že musíte mít stejný trvalý pobyt.
vloženo: 18. 3. 2011 22:36:32
Dělám si účetnictví sám, jsem živnostník a teprve letos jsem zjistil, že mohu uplatnil odpočet daně na děti. Mám 4 letého syna a 10 letou dceru. Je možnost uplatnit odpočet i zpětně? Děkuji za rady.

Garantované odpovědi

Zůstal Váš dotaz bez odpovědi?

Otázky a odpovědi online

Pořiďte si službu Otázky a odpovědi online, kde Vám odpověď na dotaz garantují přední odborníci, a to v maximální lhůtě 10 dnů.

Více informací o službě naleznete zde>>>