odpočet za manželku

odpočet za manželku

Daň z příjmů

Autor:

Andrea

Založeno: 19. 1. 2011
Počet příspěvků: 62
Zařazení: Daň z příjmů
Nejnovější příspěvek: 11. 3. 2012 18:37
Dobrý den, od září jsem nastoupila po mateřské dovolené do práce. Můj příjem činil za uplynulé 4 měsíce do konce roku 69.800,- Kč hrubého. Zřejmě jsem tím překročila částku, do které není nutné přiznávat příjem. Zajímá mě, jak je to s odečtem. Po celou dobu mateřské jsem si v manželově daňovém přiznání odečítala položku na manželku. Lze uplatnit alespoň za měsíce, kdy jsem byla na mateřské, nebo niný už budu mít jen daňové přiznání za sebe z hrubého příjmu od zaměstnavatele?

Příspěvky v diskusi odpočet za manželku
Přidat příspěvek
RE: odpočet za manželku
Autor: Vlasta
vloženo: 20. 1. 2011 06:13:17
Manžel si na Vás nemůže za r. 2010 odečet uplatnit, hranice příjmu 68000,- je nepřekročitelná, tudíž odečet nenáleží. Co se týká Vás, pokud nejste povinna podávat daňové přiznání na FÚ, požádejte si u svého zaměstnavatele o roční zúčtování daně, tam Vám náleží sleva na poplatníka za celý rok.
Autor: Dagmar
vloženo: 23. 1. 2011 18:41:47
Chtěla jsem se zeptat zda se se odpočet daně na manželku počítá v čistém nebo v hrubém příjmu?? Děkuji
vloženo: 24. 1. 2011 06:10:06
Nerozumím přesně Vaší otázce, pokud máte na mysli částku příjmu 68000,-, která je rozhodná pro možnost uplatnění odpočtu, tak příjmy ze zaměstnání nebo podnikání se počítají v hrubém, mateřské dávky, nemocenská, podpora v nezaměstnanosti atp. se počítají tak, jak byly vyplaceny.
Autor: Zuzana
vloženo: 26. 1. 2011 12:22:30
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si můžu požádat o zúčtování daní u svého zaměstnavatele (pracuji od června 2010,zbytek roku jsem byla na ÚP) a manžel si mě součastně odečte ze svojích daní (manžel je OSVČ,nepřekročím příjem 68000,-). Děkuji
vloženo: 27. 1. 2011 05:23:35
Ano, u zaměstnavatele budete mít slevu na poplatníka a zároveň si manžel na Vás uplatní odečet z titulu nepřekročení příjmu.
odpočet na manželku
Autor: Lucie
vloženo: 1. 2. 2011 14:11:41
Dobrý den, chci se zeptat, zda manžel může uplatnit odpočet na manželku, když jsem byla celý rok na MD a byla mi vyplácena dávka 7.600,- Kč měsíčně. Loni jsme odpočet uplatnili, jak je to, prosím, letos? Děkuji.
RE: odpočet na manželku
vloženo: 1. 2. 2011 17:54:31
Podle měsíční částky, kterou uvádíte, se zřejmě jedná o rodičovský příspěvek, nebyla jste tedy na mateřské, ale na rodičovské dovolené. Rodičovský příspěvek se do příjmu 68000,-( pro uplatnění odpočtu na manželku nezapočítává), takže pokud jste neměla jiný příjem, manžel si může odpočet uplatnit. Pokud by se jednalo skutečně o mateřskou dovolenou(dávka se pobírá po dobu 28 týdnů od nástupu na MD, kterou nastupujete 6 - 8 týdnů před očekávaným dnem porodu), pak by se částka vyplacená jako dávka v mateřství do příjmu započítávala a nárok na odpočet by nevznikl.
Autor: Anna
vloženo: 1. 2. 2011 22:26:45
mohu uplatnit odpočet ze stavebního spoření když jsem v květnu 2010 nastoupila na mateřskou dovolenou a jakou částku si manžel muže odepsat za mě.Děkuji
RE: RE: odpočet za manželku
vloženo: 2. 2. 2011 16:45:30
Pokud Váš pracovní poměr trvá a požádáte si u zaměstnavatele o roční zúčtování daně(do 15.2.), odpočet úroků z úvěru si můžete uplatnit, když budete splňovat ostatní podmínky pro uplatnění úroků. Váš manžel si může na Vás uplatnit odpočet, pokud částka Vašich příjmů za r. 2010 nepřesáhla 68000,-, počítá se hrubý příjem, nemocenské dávky a dávky, které Vám byly vyplaceny jako dávky v mateřství. Rodičovský příspěvek se nezapočítává.
odpočet za manželku
Autor: Tereza
vloženo: 2. 2. 2011 10:24:19
Dobrý den! Jsem v obdobné situaci jako Andrea (z 19.1.2011). Nastoupila jsem do práce v polovině srpna 2010 po rodičovské dovolené, do konce roku s hrubým příjmem 131 tis.Kč. Chci se zeptat, zda na mě manžel může aplikovat odpočet za manželku za období, dokud jsem nedosáhla příjmu 68 tis.Kč (rodičovská dovolená + příp. cca 1a1/2měsíce v práci), tzn. poměr 1/12 odečtu za každý měsíc nedosahující celkového příjmu 68tis.Kč , jak je uváděn v § 35a, odst.3), např. v mém případě 1/12=2070,-Kč x 9 měs = 18630,-Kč ? Lze na můj případ použít odst.3)? Naše účetní mi sdělila, že se můj případ řídí jen dle odst.1), písm.b) a odst.3) se vztahuje např. na čerstvě provdané v daném zdaňovacím období nebo studující.
vloženo: 2. 2. 2011 16:37:07
Pokud jste pozorně četla § 35 ba odst.1 písm.b),je tam tato věta: 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč; Zdaňovací období je celý kalendářní rok. § 35 ba odst.3 se vztahuje k tomu, že poplatník může uplatnit za ty měsíce, na jejichž počátku byly podmínky splněny, t.zn. za měsíce, kdy nějakou manželku měl. Není tam nic o tom, že by se příjem manželky měl nějak dělit, to je ze znění v v odst. 1 písm.b) naprosto zřejmé. Váš příjem ve zdaňovacím období byl 131 000,- , tak si jistě spočítáte, že je to víc než 68 000,- a tudíž Váš manžel si slevu uplatnit nemůže.
Dohoda o provedení práce
Autor: Pavla Opálková
vloženo: 2. 2. 2011 22:38:44
Dobrý den, počítá se do přijmu manželky (68000,-) i příjem z dohody o provení práce nebo jen závislá činnost ? Děkuji za odpověď. Pavla Opálková
RE: Dohoda o provedení práce
vloženo: 10. 2. 2011 02:01:36
pro posouzení výše příjmu (68000) jsou příjmem i příjmy z dohod o provedení práce, protože i tato dohoda je dle praragrafu 6 ZDP závislou činností, tak jako dohoda o pracovní činností a samozřejmě i pracovní smlouva
vloženo: 3. 2. 2011 06:26:50
Veškeré příjmy, nemocenské dávky, mateřské dávky atp.
Odpočet na manželku v době nemocenské
Autor: Jirka
vloženo: 5. 2. 2011 14:50:13
Dobrý den, jsem zaměstnán celý rok, ale v průběhu roku jsem byl 4 měsíce na nemocenské. Ovlivní toto nějak dobu, kdy si můžu odečíst manželku nebo ji můžu uplatnit na celých 12měsíců. Ostatní podmínky odpočtu jsou samozřejmě splněny na celý rok
RE: Odpočet na manželku v době nemocenské
vloženo: 5. 2. 2011 20:41:18
Vaše nemoc nemá vliv na odpočet slevy na manželku.
Autor: Dagmar
vloženo: 6. 2. 2011 16:13:16
Dobrý den, celý loňský rok jsem pobírala pouze rodičovský příspěvěk (7600,-). Ale není mi jasné, zda-li manžel může uplatnit slevu na dani, pokud jsme loni prodali byt (každý jsme měli určité % podílu, tak že nebyl SJM), ale následně jsme peníze z prodeje použili na koupi nového dražšího bydlení. Takže můžeme prokázat, že veškeré peníze jsme následně investovali zase do bydlení. Děkuji za odpověď. Dagmar
odpočet na manželku
Autor: Vondráček Jakub
vloženo: 7. 2. 2011 11:37:54
Dobrý den, manželka několik let podniká a letos si vydělala 112 000 Kč hrubého, ale její daňařka použije veškerý zisk na umoření dluhů podnikání z předchozích let. Ke zdanění za 2010 nebude mít nic. Bere se i v tomto případě, že si vydělala přes 68 000? Děkuji, Jakub Vondráček
vloženo: 7. 2. 2011 12:51:21
Ano, u OSVČ se příjem posuzuje před odpočtem výdajů, 68 000 je ve Vašem případě překročeno.
Autor: kveta
vloženo: 7. 2. 2011 23:28:49
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, pokud jsem pobírala od 1.1. do 2.5.2010 mateřskou ve výši cca 67000,-,ale pak v říjnu byl doplatek za zkrácenou mateřskou ve výši cca 17000,- (ten se do příjmu asi také počítá,že?),tak si manžel nemůže mne nemůže odečíst z daní,že? děkuji za odpověd.
Odpočet na manželku
Autor: Lenka Nosková
vloženo: 10. 2. 2011 09:58:50
Dobrý den, počítá se prosím Vás do odečtu na manželku i propracená dovolená za zaměstnání? Předem děkuji za odpověď. Nosková
RE: Odpočet na manželku
vloženo: 10. 2. 2011 17:47:56
Do částky 68000,- se započte i proplacená dovolená, pokud si přečtete předchozí příspěvky, je tam už myslím popsáno skoro všechno.
Odpočet na manželku
Autor: Dan Mikulec
vloženo: 16. 2. 2011 13:14:43
Dobrý den podle čeho se vypočítáva výsledná částka kterou dostanu? Jedná se mi oto že letos to bude po 3 co budu uplaťňovat tento odpočet a 2x jsem dostal zpět 14800 ale jsou lidi co dostali cellou částku 24820kč jak je toto možné?
RE: Odpočet na manželku
vloženo: 16. 2. 2011 22:26:35
Záleží na výši příjmů, počtu dětí, které uplatňujete, dalších položek, které lze uplatnit(dárce krve, úroky z úvěrů na bydlení, penzijní nebo životní pojištění) a v neposlední řadě také na tom, kolik Vám bylo sraženo na zálohách na dani
Manžel zaměstnanec / Manželka OSVČ
Autor: Michal
vloženo: 16. 2. 2011 15:20:01
Dobrý den, naše mzdová účetní opakovaně tvrdí, že nemohu uplatnit slevu na manželku, když už ona, jako OSVČ, jednou uplatnila slevu na poplatníka (na sebe), že prostě nemůžeme slevu uplatnit dvakrát. Podle mě nic takového v daném zákoně není. Jsem zaměstnanec. Děkuji za odpověď.
|< < 1 2 3 > >|

Garantované odpovědi

Zůstal Váš dotaz bez odpovědi?

Otázky a odpovědi online

Pořiďte si službu Otázky a odpovědi online, kde Vám odpověď na dotaz garantují přední odborníci, a to v maximální lhůtě 10 dnů.

Více informací o službě naleznete zde>>>